LIFESTYLE ASSESSMENT

Date: 2017-05-29 Category:

STRESSZCSÖKKENTÉS, VITALITÁS ERŐSÍTÉSE SZENZOROS ÉLETMÓD FELMÉRÉSSEL

Szervezetünk a mindennapi életünk során rengeteg hatásnak van kitéve. A nagy munkahelyi nyomás, a folyamatos versenyhelyzet és konfliktusok mellett meg kell találnunk az egyensúlyt is munka és magánéletünk között. A sok problémán nem segít az sem, hogy rohanó életünk mindennapjaiba alig tudunk helyet szorítani az egészséges táplálkozásnak és a rendszeres testmozgásnak. A Szenzoros Életmód program egy életmód-váltást támogató, egyedülállóan hatékony eszköz, amely az egyén fiziológiai adatai alapján segíti feltárni,

Névtelen1 a stressz és a feltöltődés napi ritmusát, az ehhez vezető tevékenységeket
Névtelen1 az egyes tevékenységek és terhelések szervezetre gyakorolt hatását, valamint
Névtelen1 az alvás minőségét is.

A módszer segít kialakítani azt az életformát, amelynek során képesek leszünk kezelni a mindennapi stresszhelyzeteket, megtalálni a feltöltődést nyújtó tevékenységeket a munkánk során és azt követően. Segítségével meghatározhatjuk a leginkább pihentető és feltöltődést jelentő tevékenységeket, optimalizálhatjuk a pihenésre fordított időt és rátalálhatunk a számunkra leginkább megfelelő testmozgásra

A szenzoros készülék mindezekhez objektíven mérhető, a valós élethelyzetekből gyűjtött információkat szolgáltat. A készülék által rögzített adatok (pulzus- és légzésszám) kiértékelését tükrözi vissza az egyéni riport, melyet tanácsadónk egy 2 órás egyéni visszajelzés során segít értelmezni, illetve javítási lehetőségeket kidolgozni.

A MÓDSZER TUDOMÁNYOS HÁTTERE

A résztvevők egy, a szervezet szívfrekvencia értékeit, illetve légzésszám adatait rögzítő készüléket (FIRSTBEAT) viselnek a mérés ideje alatt. A szerkezet használata rendkívül egyszerű, amely a hétköznapi életvitelt semmilyen mértékben nem befolyásolja. A finn fejlesztésű eszköz a szervezet reakcióinak klinikai pontosságú rögzítésére alkalmas. Viselése mellett a résztvevők tevékenységnaplót vezetnek.

A szívverés gyakoriságának megfigyelésével fontos információkat kaphatunk a kulcsfontosságú fiziológiai funkciókról.

A FIRSTBEAT több mint két évtizede foglalkozik az egyének szervezetére ható terhelés és a rekreációs képesség összefüggéseinek kutatásával. Jelenleg világelső a pulzusvariancia alapú elemzésekben, egyedi és professzionális módon képes kimutatni és megjeleníteni a szervezetet ért stresszt, feltöltődést, fizikai aktivitás és alvásminőséget. Ezt a technológiáját világszerte már több száz professzionális sportcsapat, több ezer nagyvállalat, és több millió egyéni felhasználó használja teljesítményfejlesztésre, életmód váltásra, egészségének és jó közérzetének fenntartására.

HOGYAN MŰKÖDIK A SZENZOROS ÉLETMÓD PROGRAM?

Az életmód felmérési program 3 – 7 napig tart, megállapodástól függően. A mérési csomagban található a Bodyguard készülék, az elektródák és egy tevékenységnapló. A napló vezetése tetszőleges részletezettséggel történik, de a munkaidőt és az alvásidőt külön jelöljük benne. A résztvevő eldöntheti, hogy milyen részletességgel vezeti a naplóját a program alatt, de minél több információt jegyez le, annál gazdagabb önismereti tudással dolgozhatunk a kiértékeléskor. Fontos, hogy a mérési időszakba legalább 2 munkanap és legalább 2 éjszakai alvási szakasz is beleessen. A mérés alatt a résztevők zavartalanul végezhetik megszokott napi teendőiket, űzhetik kedvenc sportjukat. Különlegesen ajánlott a problémásnak tartott tevékenységek mérése mellet, hogy minél változatosabb programot állítsanak össze maguknak ezekre a napokra, hogy minél teljesebb képet kapjanak az életüket befolyásoló stresszes tényezőkről és a potenciális regenerálódási lehetőségekről.

Amint vége a mérési időszaknak, szakértő csapatunk elvégzi a kiértékelést. Ezt követően egy 2 órás visszajelző beszélgetés keretében áttekintjük a szervezet reakcióit és segítünk megfogalmazni a tanulságokat. Megvizsgáljuk, hogy

felsorolas-nyil Melyek a fő stressz faktorok a munka során?
felsorolas-nyil Milyen az alvás minősége?
felsorolas-nyil Hogyan lehet támogatni az aktív regenerációt?
felsorolas-nyil Miként alakul a fizikai és szellemi munkamennyiség?
felsorolas-nyil Mi a fizikai aktivitások mintázata?
felsorolas-nyil Az erőforrásaink egyensúlyban vannak-e?
felsorolas-nyil Melyek a feltöltődési időszakok a munka közben?

Ezen felül a részletes, 8 oldalas elemzést kap a résztvevő. Az elemzés után segítünk a továbblépési irányok megfogalmazásában. A megfogalmazott változásokat coachinggal támogatjuk.

A PROGRAM EREDMÉNYEI

3 hónap elteltével javasoljuk az újbóli mérést, melyet egy újabb riport és egyéni visszajelzés követ. Ekkor megvizsgáljuk, hogy mennyire sikerült megvalósítani a változási tervet, hogy mekkora a változás mértéke és hogy milyen esetleges továbblépések szükségesek.

A szenzoros mérésben résztvevők 85 %-a úgy érezte, hogy hatékonyabb a munkában. 88%-uk gondolta azt, hogy a mérés eredményeinek megismerésével javítani tudtak a közérzetükön és elkötelezettségükön. A résztvevők 32%-ának csökkent a munkától betegség miatti távolléte, valamint 70%-uk sokkal jobban érezte magát a mindennapokban.

Forrás:
*Firstbeat&Firstbeatpartnersresearchstudies and interventionprojects N=1000