Bezárás
 Bezárás

DEVELOR Tanácsadó Zrt.

  Mutasd az összes elérhetőséget!
  Magazine  

  Szolgáltatásaink és megoldásaink között található

  • Megoldásaink közötti kereséshez gépelj be minimum 3 karaktert.
  Keress szolgáltatásaink között!

  Forrásaink közt található

  • Cikkeink közötti kereséshez gépelj be minimum 3 karaktert.
  Fedezd fel tartalmainkat!
    Lépj kapcsolatba velünk!

  A teljesítményről kapott visszajelzés, a teljesítményértékelés gyerekkorunk óta központi szerepet tölt be az életünkben, hiszen enélkül nem létezik tanulás és fejlődés. Éppen ezért az elvégzett munka értékelése kiemelt fontossággal bír a vállalati körben a munkatársak számára is. Lényeges azonban, hogy ki végzi az értékelést, és hogy mikor és milyen módon történik. Emiatt a teljesítményértékelésre kiemelt figyelmet kell fordítania minden vállalatnak. Nem csupán a munkavállaló, de az egész cég szempontjából is meghatározó folyamatról beszélünk.

  A teljesítményértékelés kiemelt fontosságú

  Miért elengedhetetlen a teljesítményértékelés?

  A teljesítményértékelés a vezetői visszajelzések egyik legfontosabb eszköze. Remek alkalom arra, hogy a vezető és a munkatársak visszacsatolást adhassanak egymásnak. A dolgozó teljesítményének értékelésekor nemcsak a korábban kitűzött célok teljesülését vizsgálják, hanem beszélnek a munkavállaló nehézségeiről, céljairól, motivációjáról is.

  Egy jól működő vállalat életében elengedhetetlen a teljesítményértékelés, mert:

  ·       ösztönző, motiváló hatással van a munkavállalók számára

  ·       kiváló lehetőség a dolgozók jobb megismerésére

  ·       fejlesztési és fejlődési folyamat alapját képezi

  ·       alapot szolgál előléptetéshez vagy elbocsátáshoz

  ·       összehangolja a szervezeti és egyéni célokat

  ·       az esetleges szervezeti problémák megismerését biztosítja

  ·       javítja a vezető és a munkatársak közti kommunikációt

  A teljesítményértékelés célja

  Sokan felesleges adminisztrációként, kötelező rosszként gondolnak a teljesítményértékelési rendszerre. Pedig egy jól megtervezett értékelés fontos pontja a szervezeti célok elérésének.

  A vállalat szempontjából remek alkalom lehet fizetési döntések vagy előléptetések megalapozásában. Erősségek, gyengeségek felmérésében, ezáltal a fejlesztési és képzési irányok meghatározásában is fontos szerepet játszik. Ha ezeket az értékeléseket rendszeressé tesszük, erős vállalati és vezetői kultúrát hozhatunk létre.

  A munkavállaló számára is számos előnnyel jár ez az esemény. Ilyen alkalmakkor visszajelzést kap az elvégzett munkájáról, de ő is megoszthatja a teljesítményét befolyásoló tényezőket. Közölheti igényeit, észrevételeit, amelynek segítségével erősödhet a kötődés a vezető és a szervezet iránt. Remek alkalom ez a beszélgetés a jövőbeni fejlődési irányok meghatározására és célkitűzésekre is.

  Teljesítményértékelés hibrid munkavégzés során

  A világjárvány kitörése nagyban befolyásolta a munka-magánélet viszonyának átalakulását. Ezek a változások a munkavégzésre is nagy hatással vannak. A koronavírus megjelenése a legtöbb cég számára rámutatott arra, hogy hatékonyabb munkavégzést garantál a hibrid munka.
  Az előnyök mellett természetesen ennek is vannak hátrányai, többek között a személyes kapcsolat hiánya. A távolság miatt gyakran érzik úgy a vezetők, hogy a csapattagjaik nem úgy teljesítenek, míg a munkatársak számára a kontroll és a támogatás hiánya jelenthet problémát. Ebben az esetben a teljesítményértékelés sokkal fontosabb, mint ezelőtt!
  Ilyen helyzetekben az értékelést sűrűbben kell megtartani, mint korábban. Az esemény folyhat online térben is, de ez mindenképp videóhívás formájában történjen. Ezzel a módszerrel megteremthető a hibrid környezetből hiányzó személyesség, illetve egy ilyen beszélgetés alatt fontos, hogy lehessen látni egymás gesztusait, reakcióit.

  A teljesítményértékelési rendszer vállalatonként eltérő

  Milyen gyakorisággal érdemes?

  Erre a kérdésre nincsen egységes válasz. Az értékelés rendszeressége nagyban függ a munkakör természetétől. A havi értékeléstől az évesig, több példával is találkozhatunk.
  Ami a legfontosabb, hogy rendszeres legyen a visszajelzés, lehessen rá számítani. A gyakoriságát azonban a vállalat működése, a feladatok mennyisége és a munkakör alapján ajánlott mérlegelni.

  Néhány jó tanács

  A teljesítményértékelési célok kitűzésénél a SMART szempontokat érdemes figyelembe venni, tehát a célok lehetőség szerint legyenek:

  Specific – konkrétak
  Measurable – mérhetőek
  Achievable – megvalósíthatók
  Realistic – reálisak
  Time bound – határidőhöz kötöttek

  Kiemelten fontos, hogy a vezető szánjon az értékelésre elegendő időt. Egy jó értékeléshez legalább 60 perc szükséges.
  A visszajelzés legyen kétoldalú. Ennek egyik alapfeltétele, hogy partnerként kezeljék egymást a felek.
  Ne csak az eddigi teljesítményről szóljon a beszélgetés, legyen szó a fejlődési lehetőségekről és tervekről is. A munkatárs ilyenkor megfogalmazhatja mire van szüksége a jobb teljesítményhez.
  Az eseményt időben jelezzük az értékeltek felé, így ők is felkészülhetnek a beszélgetésre. Hasznos, ha előzetesen írásbeli önértékelést kérünk a munkatárstól.
  Igény esetén szöveges teljesítményértékelésre is sor kerülhet.

  Amennyiben úgy érzed, szívesen tökéletesítenéd céged számára a hatékony teljesítményértékelést, képzésünk alatt számos gyakorlati tudásra tehetsz szert.

  ·       Képes leszel releváns, inspiráló és személyre szabott célokat kitűzni

  ·       Kompetenciákat és egyéni fejlesztési célokat tudsz majd meghatározni

  ·       A helyzetre vonatkozó pontos visszajelzéseket fogsz tudni adni

  ·       Növelni fogod a teljesítményt és fejleszteni az embereket.

  Ha szeretnéd elsajátítani ezeket a kompetenciákat,  jelentkezz képzésünkre!

  Kezeld jól a hibrid kihívásokat!

  Töltsd le a legújabb e-könyvünket, amely már kipróbált tippekkel rendelkezik a hibrid csapatban való működésről!

   Kapcsolódó cikkek