Hogyan építsünk bátorság kultúrát?


A Develor Café – Innováció reggelire című programsorozat júniusi programját Csirmaz Nándor, senior tréner a jelen kor körülményeit leíró VUCA World (Volatility, Uncertainty, Complexity and Ambiguity) bemutatásával indította. Eszerint a XXI. század kihívásainak csak úgy lehet mind egyéni, mind szervezeti szinten megfelelni, ha félelmeinken felülkerekedve és munkatársainkat is ebben támogatva, bátor vezetőként állunk a csapat élére.

A bemutatkozások során kiderült, hogy a résztvevők a vezetői tevékenység számos területén szükségesnek látják a bátorságot: a szervezet fejlődéséhez, a nehézségek kommunikálásához, a konfliktusok felvállalásához, a változások kezeléséhez, illetve ahhoz, hogy a HR szervezet hatékonyan működjön. A vezetői bátorságot képszerűvé tette egy, a gyógyszeriparból érkezett vezető hozzászólása, miszerint „Az a bátor vezető, aki nem azt mondja: ELŐRE, hanem azt, hogy UTÁNAM!”.

A bátorság kultúrájának erősítése azáltal lehetséges, ha vezetőként munkatársaink számára felvázoljuk, mi mindent nyerhetnek a bátorsággal, támogatjuk őket a kockázatvállalásban, megerősítjük őket abban, hogy a hibák is részei a tanulási folyamatnak és értékeljük az erőfeszítésüket. Vezetőként bátrabbak pedig azáltal lehetünk, ha félelmeinket azonosítva, ám azokon felülkerekedve tudunk cselekedni, vállalva sebezhetőségünket és szembenézve lépéseink következményeivel. Fontos továbbá, hogy megfelelő közeget teremtsünk a bátor, vállalkozó attitűd befogadására.

A vezetői bátorság elemzéséhez, hatékonyságának méréséhez Nándor bevezette a Develor által kifejlesztett Vezetői Bátorság OKTOGON© modellt, melynek alkalmazását a résztvevők páros gyakorlat keretében kipróbálhatták és nagyon hasznosnak találták arra vonatkozóan, hogy bátorság tekintetében a fejlődési lehetőségeket részterületenként azonosítsák.

Vezetői bátorság programunk minden olyan szervezet hasznára válik, ahol a fejlődési szemlélet jellemző és prioritás a változó kihívásokra adott adekvát válasz. A programról bővebben honlapunkon olvashat.