Think Performance


thinkperformance_stradivari_

Emberek és rendszerek harmóniája – a szervezeti teljesítmény titka

Antonio Stradivari (1644-1737) a legendás cremonai hegedűkészítő mester élete 93 éve alatt több mint ezeregyszáz csodálatos hangszert alkotott. Hiába az azóta eltelt 300 év, a „Stradivarius” hegedűk minőségét azóta sem tudták felülmúlni, de megközelíteni sem.

Az elmúlt évszázadok alatt kitartóan kutatták titkát, a ránk maradt 650 instrumentumot alapos tanulmányozásnak vetették alá a legjobb kutatók és hegedűkészítők, így próbálva fellebbenteni a fátylat, és újra létrehozni a lehetetlent.

A legújabb vizsgálatok három okra vezetik vissza a hangszerek nagyszerűségét és utánozhatatlanságát. Elsőként a hegedűk anyagát vizsgálva megállapították, hogy a felhasznált fa évgyűrűi sűrűbbek a mostaninál, és teljesen mentes a hibáktól, ennek oka, hogy a fák olyan időszakban nőttek csemetéből terebélyes óriásokká, amikor évtizedeken át hosszú hideg telek és hűvös nyarak váltották egymást. Stradivari munkássága alatt tetőzött ugyanis az ún. kis-jégkorszak (Maunder-minimum), a négy évszázadon át tartó lehűlés éppen 1645 és 1715 között érte el mélypontját.

Mások szerint hangszereinek egyedisége a fapácoláshoz felhasznált kvarc-kálium-nátrium keverékből fakad, míg a legutóbbi elmélet a különleges lakkozásra vezeti vissza a máig utánozhatatlan hangzást. Az első réteg olajalapú, ezt további réteg borítja, amely olaj és fenyőgyanta keveréke, ebbe Stradivari különböző, a festészetben használt színező anyagokat is kevert.

A magyarázatok igen megalapozottnak tűnnek, ám a legvalószínűbb, hogy sem a faanyag, sem a fapác vagy a lakkozás, sem egyéb korábbi összetevők nem lennének elegendők ahhoz, hogy megismételhetővé váljon a Stradivari-hegedűk csodája.

Bármily nagyszerű is egy hangszer csak a legavatottabb kezekben kel életre, és jön létre a varázslat.

A Stradivari hegedűk ma is több mindent taníthatnak nekünk akár az üzleti világban, ha nyitott szemmel tekintünk titkukra.

thinkperformance1

Csak az a rendszer lehet egyedi és kivételes, amely kiváló alapanyagból épül fel, de az azt fedő rétegek is tökéletesek, de mindez csak a legjobb emberek keze és tudása által válik élővé.

Csak az a szervezet lehet egyedi és kivételes, amely kiváló struktúrára épülő rendszerekből és azokhoz ideálisan kapcsolódó folyamatokból áll. De a szervezet rendszereit és folyamatait csak nagyszerű vezetők és munkatársak tehetik eredményesen működővé.

A Develor közel két évtizedes szakmai múltja során felismertük, hogy kiváló szervezeti teljesítményhez kiváló rendszerek, folyamatok és elkötelezett, kompetens emberek harmóniája szükséges.

A Develor-képletében a szervezeti teljesítmény tényezői a belső rendszerek és folyamatok minőségeilletve alkalmazásuk mértéke és minősége. A két tényező szorzata adja a teljesítményt, ezáltalvalódi fejlődés a két tényező együttes és összehangolt fejlesztésével lehetséges.

think performance2_hu