Bezárás    

  DEVELOR Tanácsadó Zrt. 1074 Budapest, Rákóczi út 70-72. Cégjegyzékszám: 01-10-045069

  Mutasd az összes elérhetőséget!
  Lépj kapcsolatba velünk!    
  • Attitűdformálás
  • Vezetés és Menedzsment
  • Ügyfélszolgálat, Értékesítés és Tárgyalástechnika
  • Személyes hatékonyság és Kommunikáció
  • Csapatépítés és Együttműködés
  • Felmérés és Diagnosztika
  • HR tanácsadás és coaching
  • Szolgáltatások
  Személyes tréning

  Diversity & Inclusion

  Játék alapú tréning

  VUCA Mindset

  Személyes tréning

  Digital mindset

  Személyes tréning

  Munkabiztonsági attitűd

  Személyes tréning

  Growth mindset

  Személyes tréning

  Vezetői Bátorság

  Szolgáltatásaink és megoldásaink között található

  • Megoldásaink közötti kereséshez gépelj be minimum 3 karaktert.
  Keress szolgáltatásaink között!

  Forrásaink közt található

  • Cikkeink közötti kereséshez gépelj be minimum 3 karaktert.
  Fedezd fel tartalmainkat!

  Az agilitás napjainkban rendkívül elterjedt, mondhatni divatos kifejezés: ritka az a vállalati környezet, ahol nem hangzik el rendszeresen a követendő alapelvek között. Sokak számára azonban kissé megfoghatatlannak érződik a koncepció: hiszen a vezetői iránymutatásokat sokszor nem kíséri magyarázat, az agilitás mintha észrevétlenül szivárgott volna be a céges szókészletbe. Cikkünk segít feltárni, mi áll a kifejezés mögött elméleti és gyakorlati síkon: tarts velünk, olvass tovább!

  Az agilitás jelentése

  Agilitás alatt általában azt értjük, ha egy szervezetet rugalmas, proaktív, hatékony és alkalmazkodásra kiválóan képes munkavállalók működtetnek. A hétköznapi szóhasználat alapján az agilis működésű vállalkozások hatékonyak, azonnal reagálni tudnak a környezet változásaira, jól kezelik a kockázatokat – mindezeknek köszönhetően pedig kiváló üzleti eredményeket érnek el.

  A koncepció eredete

  A fogalom alapvetően a szoftverfejlesztésből ered: ez volt az a terület, ahol a 2000-es évek elején rájöttek, hogy a lineáris működés korunk gyorsan változó világában nem mindig vezet célra. Ezért kifejlesztettek egy módszert, amely szerint a fejlesztők a végcélt kisebb elemekre (azaz inkrementumokra), a fejlesztés folyamatát pedig rövidebb ciklusokra (sprintekre) osztják (ez az úgynevezett iteratív módszer). A koncepció lényege, hogy minden sprint befejeztével ellenőrzik, hogy a kitűzött irányba halad-e a munka, és ha kell, igazítanak a folyamaton a célirányosság érdekében.

  Az agilis működés alapfeltételei

  Autonóm résztvevők: akár egyénenként, akár csapat szinten osztjuk el a feladatokat, rendkívül fontos feltétel az önállóság. Ez elősegíti, hogy a kollégák magabiztosan, a képességeikben bízva cselekedjenek, és bátran álljanak elő felvetéseikkel.

  Szoros együttműködés: az egyes résztvevők nagyfokú önállóságát a folyamatos együttműködés helyezi egyensúlyba. E kettő kombinációja teremti meg az agilitás egyik alapkövének számító rugalmasságot, valamint biztosítja az átlátható működést és a szervezeti egységek összehangoltságát.

  Bizalom: ahhoz, hogy kiaknázzuk az önállóság nyújtotta lehetőségeket és emellett hatékonyan együtt is tudjunk működni, bizalom kialakítására van szükség: ez kell, hogy legyen a végcél a szervezetfejlesztés során.
  Optimalizálás: az agilitás fontos eleme, hogy egy vállalat a “work smart” alapelvét követve ott automatizál és egyszerűsít, ahol csak tud.

  Agilitás a projektmenedzsmentben: a legfontosabb fogalmak

  A fogalommal csak most ismerkedőknek úgy tűnhet, mintha az agilis vállalatok egy más bolygó nyelvét beszélnék. Való igaz, hogy a koncepció elemeit szokatlan kifejezésekkel jelölik – de ha egyszer ráérzünk a keretrendszer logikájára, és beépítjük őket a vállalat kommunikációs gyakorlataiba, nem lesz nehéz azonosítani őket.

  Az agilis folyamat néhány eleme

  Scrum: maga a keretrendszer, amely összegzi a feladatok elvégzéséhez szükséges szerepeket és tevékenységeket.

  Inkrementum: a létrehozandó termék egy részeleme, vagy több fontos részelem összessége.

  Ceremóniák: különböző típusú és célú megbeszélések (pl. sprint tervezés, sprint review, sprint retro, daily standup)

  Sprint: általában egy hét és egy hónap közötti időintervallum, amelyet egy inkrementum elkészítésére tűznek ki.

  Sprint tervezés: a csapat tagjai pontosan megtervezik az aktuális inkrementum elkészítéséhez szükséges stratégiát.

  Daily scrum (daily standup): rövid, kb. negyedórás, napi szintű megbeszélés, ahol a résztvevők egyeztetik a teendőiket, és megoldást találnak az esetleges kisebb problémákra.

  Scrum retro (retrospektív értékelés): a sprint végén történik. Ellenőrzik az adott inkrementum teljesülését, és értékelik a közös munkát.

  Az agilitás arcai: a szereplők

  Product owner: ő felel azért, hogy a megrendelő igényei maradéktalanul teljesüljenek, és azokat a folyamat során mindig szem előtt tartsák.

  Scrum master: a scrum keretrendszer betartását, a ceremóniák megfelelő lebonyolítását biztosítja.

  Fejlesztők: a résztvevő munkavállalók.

  Szeretnéd az agilitás alapelvei mentén fejleszteni vállalatod gyakorlatait és munkavállalóid készségeit? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és válassz a Develor tréningjei közül!

  Érdekel, milyen tréningek segítségével válhat agilissá vállalatod működése? Kattints a jobb oldalon található fülre, és vedd fel velünk a kapcsolatot!

  arrow

  Témák

  Kezeld jól a hibrid kihívásokat!

  Töltsd le a legújabb e-könyvünket, amely már kipróbált tippekkel rendelkezik a hibrid csapatban való működésről!

   Kapcsolódó cikkek