Bezárás    

  DEVELOR Tanácsadó Zrt. 1074 Budapest, Rákóczi út 70-72. Cégjegyzékszám: 01-10-045069

  Mutasd az összes elérhetőséget!
  Lépj kapcsolatba velünk!    
  • Attitűdformálás
  • Vezetés és Menedzsment
  • Ügyfélszolgálat, Értékesítés és Tárgyalástechnika
  • Személyes hatékonyság és Kommunikáció
  • Csapatépítés és Együttműködés
  • Felmérés és Diagnosztika
  • HR tanácsadás és coaching
  • Szolgáltatások
  Személyes tréning

  Diversity & Inclusion

  Játék alapú tréning

  VUCA Mindset

  Személyes tréning

  Digital mindset

  Személyes tréning

  Munkabiztonsági attitűd

  Személyes tréning

  Growth mindset

  Virtuális tréning

  Vezetői Bátorság

  Szolgáltatásaink és megoldásaink között található

  • Megoldásaink közötti kereséshez gépelj be minimum 3 karaktert.
  Keress szolgáltatásaink között!

  Forrásaink közt található

  • Cikkeink közötti kereséshez gépelj be minimum 3 karaktert.
  Fedezd fel tartalmainkat!

  A munkahelyeken, mint az élet minden területén, elkerülhetetlen a nézeteltérés. A különböző személyiségek, érdekek és kommunikációs stílusok összeütközései gyakran vezethetnek komoly feszültséghez. De ezek a helyzetek nem feltétlenül negatívak, a megfelelő konfliktuskezelés pedig lehetőséget adhat a fejlődésre és az együttműködés javítására. Összegyűjtöttünk öt olyan lépést, ami segíthet a munkahelyi konfliktusok hatékony kezelésében.

  Ismerd fel a konfliktus jeleit

  A konfliktus kezelésének első lépése az, hogy felismerjük annak jeleit és jelzőit. Lehet, hogy a konfliktus láthatóan is megnyilvánul,  például vitatkozás vagy hangos szóváltás formájában. Máskor viszont a konfliktus lehet rejtett is, amire csak a csapat tagjainak feszültsége, ellenséges viselkedése vagy munkamoráljuk csökkenése utal. Fontos, hogy figyeljünk az ilyen jelekre, és még mindenképpen időben reagáljunk rájuk.

  Konfliktuskezelés: kommunikáció és megértés

  A konfliktusok gyökere sokszor a kommunikáció hiányosságaiban rejlik. A másik fél megértése és a nyitott kommunikáció kulcsfontosságú a konfliktusok kezelésében. Ülj le az érintett felekkel, hallgasd meg az aggodalmaikat és álláspontjukat. Fontos, hogy törekedj a megértésre, még akkor is, ha nem értesz egyet valakivel. Az empátia és a tisztelet segítségével könnyebb közös megegyezésre jutni.

  Az érdekek és szükségletek azonosítása

  A konfliktusok gyakran az eltérő érdekek és szükségletek ütközéséből fakadnak. Azonosítsd be a felek igényeit és szükségleteit, és próbáljatok olyan, konszenzusos megoldást találni, ami mindenkinek kielégítő lehet. A konfliktusok gyakran az információhiányból vagy téves előfeltevésekből, előítéletekből adódnak, de a fentiek tisztázásával hatékonyan lehet továbblépni  a megoldás felé.
  A konfliktus megoldása során pedig légy nyitott mások perspektívájára, és keresd azokat a közös pontokat, amelyek alapján kompromisszumra juthatnak a felek. A cél, hogy mindenki azt érezze: figyelembe veszik a szükségleteit és igényeit. Így könnyebben kialakulhat a hosszú távú, hatékony együttműködés.

  Hatékony konfliktuskezelés a Develor csapatától

  Konstruktív megoldás kidolgozása és konfliktuskezelés

  Miután minden fél szükségleteit beazonosítottad, a következő lépés a konstruktív megoldás kidolgozása. Keressetek olyan lehetőségeket és alternatívákat, amelyek minden fél számára előnyösek lehetnek. Próbáljatok kreatívan gondolkodni és alkalmazzatok különböző problémamegoldó technikákat a legjobb megoldás érdekében. Legyen mindenkinek beleszólása a folyamatba, és működjetek együtt a végső megoldás kialakításában.

  Az együttműködés és a következmények kezelése 

  A konfliktuskezelés során az együttműködés és az együttműködési készség kiemelkedő jelentőséggel bír. Az együttműködés révén képesek lesztek meghozni a közös döntéseket és végrehajtani a kidolgozott megoldást. Gondoljátok végig már előre, majd kövessétek figyelemmel  az esetleges következményeket és az elvégzett változtatások hatásait. Ha szükséges, módosítsatok a megoldáson, de közben legyen  folyamatos a kommunikáció az érintettek között. Így hosszú távon is fenntartható eredményeket érhettek el.

  +1 konfliktuskezelés tipp

  Sokszor az a leghatásosabb módszer, ha külsős, szakértő segítséget vesztek igénybe a konfliktuskezeléshez vagy a konfliktusok megelőzéséhez. Például egy kommunikációs tréning segítségével olyan hatékony eszközöket sajátíthattok el, amiket a későbbiek során könnyedén lehet hasznosítani a konfliktushelyzetekben. Egy vezetőképzés alkalmával is megtanulhattok olyan módszereket, amik ilyen helyzetekben eredményesen hasznosíthatók.

  Ha segítségre van szükséged, vedd fel velünk a kapcsolatot, kollégáink készséggel és nagy szaktudással segítenek!

  Témák

  Kezeld jól a hibrid kihívásokat!

  Töltsd le a legújabb e-könyvünket, amely már kipróbált tippekkel rendelkezik a hibrid csapatban való működésről!

   Kapcsolódó cikkek