Bezárás
 Bezárás

DEVELOR Tanácsadó Zrt.

  Mutasd az összes elérhetőséget!
  Magazine  

  Szolgáltatásaink és megoldásaink között található

  • Megoldásaink közötti kereséshez gépelj be minimum 3 karaktert.
  Keress szolgáltatásaink között!

  Forrásaink közt található

  • Cikkeink közötti kereséshez gépelj be minimum 3 karaktert.
  Fedezd fel tartalmainkat!
    Lépj kapcsolatba velünk!

  A reziliencia jelentése több nézőpontból, sokféleképpen megfogalmazható – a leggyakoribb és legérzékletesebb megfejtése talán a lelki állóképesség. Ennél azonban jóval több jelentésréteget rejt, napjainkban pedig minden eddiginél fontosabb, hogy megismerjük őket. A reziliencia ugyanis bátran állíthatjuk, hogy “divatos” kifejezéssé vált a személyes eszmecserékben és az üzleti kommunikációban egyaránt. Mai cikkünk segít felfedezni, mi áll pontosan a méltán népszerű fogalom mögött, és hogyan tehetjük valóban magunkévá.

  a reziliencia jelentése

  Reziliencia jelentése: induljon a felderítés!

  Amit a szótárban találhatunk

  Amikor egy ismert, de csak félig-meddig értett kifejezésnek keressük a valós jelentését, a szótári definíció mindig jó kiindulópont. Elsőként a hétköznapi nyelvhasználatot értelmező gyűjtemények berkeiben kutakodtunk.

  Ahogy a Merriam-Webster szótár, úgy a Cambridge Dictionary is két fő meghatározást társít a rezilienciához. Az egyik szerint a reziliencia jelentése egy megnyújtott, összenyomott anyag vagy test képessége arra, hogy visszanyerje eredeti formáját. A másik értelmezés a Merriam-Webster szerint a szerencsétlen fejleményekből való felépülés, a változásokhoz való alkalmazkodás képessége. A Cambridge Dictionary alapján pedig olyan személyre illik a reziliens, mint melléknév, aki a nehézségek, negatív események után is boldog és sikeres tud maradni.

  Reziliencia jelentése: így érti a pszichológiai szaknyelv

  A fenti meghatározások hasznos képet mutatnak arról, milyen értelemben beszélünk rezilienciáról a hétköznapokban. A reziliencia jelentése azonban csak akkor ismerhető meg igazán pontosan, ha a pszichológiai definíciót is figyelembe vesszük. A neves USA-beli szaklap, a Psychology Today szerint ez a következő:

  “A reziliencia olyan pszichológiai kvalitás, amely bizonyos embereket képessé tesz arra, hogy az élet csapásaiból legalább ugyanolyan erősen álljanak fel, mint amilyenek előtte voltak. Ahelyett, hogy hagynák: a nehézségek, a traumatikus események, és a kudarcok felülkerekedjenek rajtuk vagy elvegyék az elszántságukat, az igazán reziliens személyek képesek a másik oldalról szemlélni a dolgokat, érzelmileg gyógyulni, folytatni a céljaikért végzett munkát.”

  A pszichológiai szakirodalom általánosságban egyfajta pozitív alkalmazkodási képességként tekint a rezilienciára – egy olyan eszköztárként, amely mentális és pszichológiai készségekből épül fel, és amelyet bárki felépíthet magának.

  ezt jelenti a reziliencia

  Miért hasznos napjainkban a reziliencia?

  A fogalmat gyakran emlegetik lelki rugalmasság vagy lelki állóképesség néven is – ezek a kifejezések még jobban átadják, miben is áll valójában a reziliencia jelentése. Éppúgy, ahogy a szótári leírásban a megnyújtott tárgyak visszanyerik eredeti alakjukat, a reziliens személyek is képesek visszaugrani eredeti formájukba – bárhogy húzza-nyújtja-gyötri őket az élet. Ez az “ugrás” természetesen nem néhány másodperc alatt történik, és nem is megy feltétlenül könnyedén. Ám aki felépíti magában azt a lelki elsősegély-csomagot, amelyhez krízis esetében nyúlhat, könnyebben gyógyul fel a sebekből. Napjainkban pedig minden eddiginél fontosabb, hogy erre is odafigyeljünk! Hiszen világszintű válságok zajlanak körülöttünk, gyakran akár markánsan is megváltoznak a körülményeink. A világ ma pontosan megfelel annak a modellnek, amelyet üzleti szakemberek egyszerűen VUCA-ként emlegetnek: változékony, bizonytalan, összetett, és többértelmű (volatile, uncertain, complex, ambiguous). Nem túlzás tehát azt állítani, hogy a mentális rugalmasság a túlélés egyik kulcsfontosságú feltétele lett.

  Reziliencia jelentése az üzleti életben

  Ezek a bizonyos VUCA-körülmények nemcsak személyes életünkben, hanem az üzleti folyamatokban is erősen éreztetik a hatásukat. Így a lelki állóképesség jelentősége a vállalatok világában is felértékelődött. Napjainkban kiemelten fontos, hogy a vezetők pontosan tisztában legyenek azzal, mi a reziliencia jelentése, és hogyan vértezhetik fel vele a dolgozóikat. A kiszámíthatatlan kihívások, a válsághelyzetek ugyanis munkakörtől és munkavállalói szinttől függetlenül rányomják a bélyegüket a mindennapokra: a szakmai felkészültségnél többre van szükség a boldoguláshoz. A megfelelő stresszkezelési stratégiák alkalmazása, a pszichológiai biztonság megteremtése mellett egy jól összeállított reziliencia tréning is rengeteget segít az erős. ellenálló munkahelyi közösségek megteremtésében.

  Szeretnéd a reziliencia alapelvei mentén fejleszteni vállalatod gyakorlatait és munkavállalóid készségeit?
  Kattints a jobb oldalon található fülre, és vedd fel velünk a kapcsolatot!

  arrow

  Kezeld jól a hibrid kihívásokat!

  Töltsd le a legújabb e-könyvünket, amely már kipróbált tippekkel rendelkezik a hibrid csapatban való működésről!