Bezárás    

  DEVELOR Tanácsadó Zrt. 1074 Budapest, Rákóczi út 70-72. Cégjegyzékszám: 01-10-045069

  Mutasd az összes elérhetőséget!
  Lépj kapcsolatba velünk!    
  • Attitűdformálás
  • Vezetés és Menedzsment
  • Ügyfélszolgálat, Értékesítés és Tárgyalástechnika
  • Személyes hatékonyság és Kommunikáció
  • Csapatépítés és Együttműködés
  • Felmérés és Diagnosztika
  • HR tanácsadás és coaching
  • Szolgáltatások
  Virtuális tréning

  Diversity & Inclusion

  Játék alapú tréning

  VUCA Mindset

  Virtuális tréning

  Digital mindset

  Személyes tréning

  Munkabiztonsági attitűd

  Személyes tréning

  Growth mindset

  Személyes tréning

  Vezetői Bátorság

  Szolgáltatásaink és megoldásaink között található

  • Megoldásaink közötti kereséshez gépelj be minimum 3 karaktert.
  Keress szolgáltatásaink között!

  Forrásaink közt található

  • Cikkeink közötti kereséshez gépelj be minimum 3 karaktert.
  Fedezd fel tartalmainkat!

  A reziliencia jelentése több nézőpontból, sokféleképpen megfogalmazható – a leggyakoribb és legérzékletesebb megfejtése talán a lelki állóképesség. Ennél azonban jóval több jelentésréteget rejt, napjainkban pedig minden eddiginél fontosabb, hogy megismerjük őket. A reziliencia ugyanis bátran állíthatjuk, hogy “divatos” kifejezéssé vált a személyes eszmecserékben és az üzleti kommunikációban egyaránt. Mai cikkünk segít felfedezni, mi áll pontosan a méltán népszerű fogalom mögött, és hogyan tehetjük valóban magunkévá.

  A reziliencia jelentése és ismerete elengedhetetlen.

  Reziliencia jelentése: induljon a felderítés!

  Amit a szótárban találhatunk

  Amikor egy ismert, de csak félig-meddig értett kifejezésnek keressük a valós jelentését, a szótári definíció mindig jó kiindulópont. Elsőként a hétköznapi nyelvhasználatot értelmező gyűjtemények berkeiben kutakodtunk.

  Ahogy a Merriam-Webster szótár, úgy a Cambridge Dictionary is két fő meghatározást társít a rezilienciához. Az egyik szerint a reziliencia jelentése egy megnyújtott, összenyomott anyag vagy test képessége arra, hogy visszanyerje eredeti formáját. A másik értelmezés a Merriam-Webster szerint a szerencsétlen fejleményekből való felépülés, a változásokhoz való alkalmazkodás képessége. A Cambridge Dictionary alapján pedig olyan személyre illik a reziliens, mint melléknév, aki a nehézségek, negatív események után is boldog és sikeres tud maradni.

  Reziliencia jelentése: így érti a pszichológiai szaknyelv

  A fenti meghatározások hasznos képet mutatnak arról, milyen értelemben beszélünk rezilienciáról a hétköznapokban. A reziliencia jelentése azonban csak akkor ismerhető meg igazán pontosan, ha a pszichológiai definíciót is figyelembe vesszük. A neves USA-beli szaklap, a Psychology Today szerint ez a következő:

  “A reziliencia olyan pszichológiai kvalitás, amely bizonyos embereket képessé tesz arra, hogy az élet csapásaiból legalább ugyanolyan erősen álljanak fel, mint amilyenek előtte voltak. Ahelyett, hogy hagynák: a nehézségek, a traumatikus események, és a kudarcok felülkerekedjenek rajtuk vagy elvegyék az elszántságukat, az igazán reziliens személyek képesek a másik oldalról szemlélni a dolgokat, érzelmileg gyógyulni, folytatni a céljaikért végzett munkát.”

  A pszichológiai szakirodalom általánosságban egyfajta pozitív alkalmazkodási képességként tekint a rezilienciára – egy olyan eszköztárként, amely mentális és pszichológiai készségekből épül fel, és amelyet bárki felépíthet magának.

  A reziliencia jelentése a Develor szakembereitől.

  Miért hasznos napjainkban a reziliencia?

  A fogalmat gyakran emlegetik lelki rugalmasság vagy lelki állóképesség néven is – ezek a kifejezések még jobban átadják, miben is áll valójában a reziliencia jelentése. Éppúgy, ahogy a szótári leírásban a megnyújtott tárgyak visszanyerik eredeti alakjukat, a reziliens személyek is képesek visszaugrani eredeti formájukba – bárhogy húzza-nyújtja-gyötri őket az élet. Ez az “ugrás” természetesen nem néhány másodperc alatt történik, és nem is megy feltétlenül könnyedén. Ám aki felépíti magában azt a lelki elsősegély-csomagot, amelyhez krízis esetében nyúlhat, könnyebben gyógyul fel a sebekből. Napjainkban pedig minden eddiginél fontosabb, hogy erre is odafigyeljünk! Hiszen világszintű válságok zajlanak körülöttünk, gyakran akár markánsan is megváltoznak a körülményeink. A világ ma pontosan megfelel annak a modellnek, amelyet üzleti szakemberek egyszerűen VUCA-ként emlegetnek: változékony, bizonytalan, összetett, és többértelmű (volatile, uncertain, complex, ambiguous). Nem túlzás tehát azt állítani, hogy a mentális rugalmasság a túlélés egyik kulcsfontosságú feltétele lett.

  Reziliencia jelentése és fejlesztése

  A reziliencia teljes mértékben tanulható és fejleszthető, legyen szó egyéni, vagy szervezeti szintről. Ehhez azonban aktívan és kitartóan kell foglalkoznunk saját pszichénk megismerésével. Hiszen ennek a folyamatnak az alapja az önismeret. Fontos ugyanis tisztában lennünk azzal, hogyan viselkedünk a motivációnk elvesztése során, esetleg tartós stresszhelyzetben, vagy ha új helyzettel kell szembe néznünk, mennyire félünk a konfliktus helyzetektől stb.

  Reziliencia jelentése: mit érdemes tudni róla?

  Amennyiben arra leszünk figyelmesek, hogy teljesítményünkön a kiégés jelei mutatkoznak, vagy érzelmileg kimerülünk, akkor érdemes minél előbb foglalkozni a reziliencia fejlesztésével. A kiégés egyébként nemcsak a lelki világunkra lehet hatással, de testi tünetei lehetnek. Következményében kialakulhat depresszió, alvászavar, fáradékonyság, ami hosszú távon kihatással van a teljesítményünkre, mindennapjainkra és összességében még a személyiségünket is átformálhatja.

  A reziliencia jelentése és 8 tényezője

  Ahhoz, hogy fejleszteni tudjuk a saját alkalmazkodókészségünket, meg kell ismerni a reziliencia sajátos tényezőit és mindenki be kell azonosítsa, hogy éppen hol tart személyes fejlődése során. Így tudjuk meghatározni, hogy miben kell még fejlődnünk.

  1. Elfogadás: Meg kell tanulni elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni, nem tudjuk befolyásolni, ez sokszor segít elengedni a múltat.
  2. Felelősségvállalás: Amit viszont tudunk befolyásolni, azért felelősséget is kell vállalni.
   Személyes hatékonyság: Ez a hit önmagunkban. Fontos ahhoz, hogy ne passzív elszenvedői legyünk az életnek, hanem szembenézzünk a kihívásokkal.
  3. Egészséges pozitivizmus: Egy reziliens ember nem hagyja, hogy a negatív érzései befolyásolják, hanem képesek gondolataikat tudatosan befolyásolni.
  4. Indulatkezelés: Az impulzív döntések és reakciók tudatos irányítása, az érzelmi kitörések elkerülése.
  5. Társas kapcsolatok: Stabil, szociális háló kiépítése, ami a kölcsönös együttműködésen és bizalmon alapszik.
  6. Empátia: Sokat segít nemcsak a konfliktus kezelésben, de a megelőzésében is.
  7. Megoldásközpontú gondolkodás: A probléma feltárása, és kreatív megoldása. Világos célok kitűzése és azok elérése.

  Reziliencia jelentése az üzleti életben

  Ezek a bizonyos VUCA-körülmények nemcsak személyes életünkben, hanem az üzleti folyamatokban is erősen éreztetik a hatásukat. Így a lelki állóképesség jelentősége a vállalatok világában is felértékelődött. Napjainkban kiemelten fontos, hogy a vezetők pontosan tisztában legyenek azzal, mi a reziliencia jelentése, és hogyan vértezhetik fel vele a dolgozóikat. A kiszámíthatatlan kihívások, a válsághelyzetek ugyanis munkakörtől és munkavállalói szinttől függetlenül rányomják a bélyegüket a mindennapokra: a szakmai felkészültségnél többre van szükség a boldoguláshoz. A megfelelő stresszkezelési stratégiák alkalmazása, a pszichológiai biztonság megteremtése mellett egy jól összeállított reziliencia tréning is rengeteget segít az erős. ellenálló munkahelyi közösségek megteremtésében.

  Miért fontos fejleszteni ezt a képességünket munkahelyi szempontból?

  A reziliencia szempontjából a munkahelyi vezetők kifejezetten veszélyeztetett pozícióban vannak. Hiszen ők azok, akik sok esetben próbálják fenntartani a vállalat működését úgy, hogy tekintettel vannak a kollégák és a szervezet érdekeire is. A nehéz esetekkel való megbirkózás, így a vezetői kompetenciák is fejleszthető, sőt nagy szükség is van rá. Ezért a legtöbb cég esetében elengedhetetlen, hogy a munkahely kellő hangsúlyt fektessen nemcsak a vezető, de az egész csoport lelki egyensúlyának fenntartására. Minél ellenállóbb ugyanis egy munkahelyi csapat, annál kisebb az esélye az összeomlásnak, és annál hatékonyabban tud működni.
  Egy jól összeállított reziliencia tréning sokat segít akár a munkatársak közti feszültségek megoldásában és a biztonságérzet növelésében is.

  Miben segít a Develor reziliencia tréningje?

  A hatékony válságkezelésben és a jobb teljesítőképesség elérésében segít elsősorban. Legelőször megtanítjuk, hogyan fejlesztheted a szemléletmódodat a mindennapi életben. Segítségünkkel pedig a résztvevőink elsajátíthatják a rugalmassághoz szükséges szempontokat és, hogy hogyan ismerhetik fel ennek a hiányát.
  Továbbá olyan képességek elsajátítására nyújtunk megoldást, amik a munkavállalókat és a vezetőket is segítik a krízishelyzet kihívásaival szemben.

  Tréningünk során az alábbi témákat fogjuk feldolgozni:

  • Önismereti teszt
  • A reziliencia fogalma és fontossága
  • A 7 védőfaktor rendszere
  • A faktorok hiányának felismerése
  • Megoldási stratégiák
  • Lelki állóképesség-fejlesztő gyakorlatok
  • Egyéni akcióterv
  • Önfejlesztő otthoni feladatok

  A program végére a résztvevők képesek lesznek: 

  • elismerni a reziliencia összetevőinek hiányát
  • alkalmazni tudják a megoldási stratégiákat
  • kezelni a mindennapos konfliktushelyzeteket

  Szeretnéd a reziliencia alapelvei mentén fejleszteni vállalatod gyakorlatait és munkavállalóid készségeit?

  Kattints a jobb oldalon található fülre, és vedd fel velünk a kapcsolatot!arrow

  Kezeld jól a hibrid kihívásokat!

  Töltsd le a legújabb e-könyvünket, amely már kipróbált tippekkel rendelkezik a hibrid csapatban való működésről!