Tanácsadónk tapasztalatai

tsm3A Team Sociomapping alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatairól Krihó-Földesi Irén tanácsadónkat kérdeztük.

„A Team Sociomapping egy olyan tükröt tart a csapat elé, amely kiváló lehetőség a jelenlegi együttműködés és kommunikáció bemutatására. Mindenki csak a saját kapcsolataira bír rálátással, arra is csak a saját szubjektív szűrőin keresztül. A 3 dimenziós térképszerű ábrázolás segítségével gyorsan áttekinthetővé és könnyen érthetővé vállnak a csapaton belüli bonyolult kapcsolatok, legyen szó az akár kommunikáció vagy együttműködés felméréséről.  Azt tapasztaltam, hogy a térképeket az első magyarázatot követően mindenki könnyen megérti, könnyen von le belőle következtetést és azonnali fejlesztési ötletek fogalmazódnak meg.

A workshop végére praktikus, azonnal bevezethető akciókat fogalmaznak meg a résztvevők egyéni, kiscsoportos és team szinten egyaránt. Azt tapasztaltam, hogy könnyen jönnek a fejlesztési ötletek. Nekem tanácsadóként leginkább az a feladatom, hogy segítsem a csoportot a leginkább eredményes ötletek kiszűrésében.

A módszer egyik fontos előnyének azt látom, hogy minden csapattag részt vesz a felmérésben, mindenki, még a csendesebb, introvertált csapattagok is hallathatják a hangjukat, felszínre kerül a véleményük. Másik előnye a teljes körű részvételnek, hogy a megállapított változtatások, akciók mellett sokkal nagyobb az elkötelezettség más módszerekkel összehasonlítva.

A felmérés rugalmas, többször előfordult már, hogy a workshopon belül futtatunk egy újabb, gyors felmérést egy kérdés mélyebb megértése érdekében.

Amikor a DEVELOR-on belül, magunkra alkalmaztuk a módszert, azt tapasztaltuk, hogy régi, lappangó problémák kerültek felszínre és megoldásra. A csapat hatékonyságának növelése legitimmé tette az egyéni igények nyílt kommunikációját, és mindenkit arra motivált, hogy közös megoldást találjunk a problémákra.

A fejlesztés végét követő visszamérés arra ösztönzi a csapatot, hogy valamennyi akciót megvalósítson, és sokat segít abban is, hogy a „continuous improvement” (állandó fejlesztés) szemléletét és kultúráját erősítse meg a szervezeten belül.”

Szívesen mutatjuk be a real-time Team Sociomappinget működés közben is az érdeklődő vezetői és HR szakértői csapatok számára. Kérje tájékoztatónkat és ajánlatunkat az info.hungary@develor.com e-mail címen vagy a 06 1 413 79 90-es telefonszámon!

TOVÁBBI EGYEDÜLÁLLÓ MEGOLDÁSAINK